Diş implantı çeşitleri nelerdir?
Endosteal (Kemik içi) İmplantlar
Endosteal en sık kullanılan dental implant türüdür. Endosteal implantlar, vida tiplerini (dişli), silindir tiplerini (pürüzsüz) veya kanatlı tiplerini içerir. Protez uzmanı herhangi bir kişi için hangi diş implantının için en uygun olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir. Endosteal implantlar güvenli, etkili ve günümüzde yaygın olarak tercih edilir. Endosteal implantlar, yapay bir kök görevi gören titanyum vidayı yerleştirmek için önce çene kemiğine delinerek başlar. Tedaviyi bitirmeden önce kök çevresindeki yumuşak doku ve kemiğin iyileşmesi beklenir. Bu süreç genellikle birkaç ay sürebilir.
Subperiostal (Kemik üzerinde) İmplantlar
Subperiostal günümüzde nadiren kullanılmaktadır. Bir zamanlar öncelikle yetersiz kemik yüksekliği olan hastalarda protezleri yerinde tutmak için kullanılıyorlardı. Subperiosteal implantlar kullanıldığında, protezi tutmak için diş etlerinin içinden metal implant postu ile diş eti dokusu içindeki çene kemiğine yerleştirilirler. Subperiosteal implantlarla, genel tedavi süreci iki randevuda yapılır. Subperiosteal implantlar, implant çene kemiğine girmediği, bunun yerine kemiğin üzerinde durduğu ve sadece yumuşak doku tarafından yerinde tutulduğu için aynı seviyede stabiliteye sahip değildir.
Dental implant uygulaması öncesi, sırası ve sonrasında neler olur?
- İmlant öncesi detaylı muayene ve röntgen, panoramik filmler ve/veya CT taramaları Çene yapısının implanta uygun olup olmadığı çekilen röntgenlerle tespit edilir. Bu ilk değerlendirme, implantınızın mümkün olduğunca doğal görünmesini sağlamak için dişlerin rengini eşleştirmeyi de içerir.
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda tedaviden önce ilaçlar kesilir. Kemik erimesi ve şeker hastalığı olan kişiler uygun tedavi aldıktan sonra implant tedavisi görebilirler. Ayrıca kişinin genel sağlık durumuna veya ortopedik implantlara bağlı olarak, enfeksiyondan kaçınmak için ameliyattan önce antibiyotik alınması gerekebilir.
- Çoğu zaman, bir diş implantının bulunduğu yerde hala mevcut hasarlı bir diş bulunur. Diş implantının yerleştirilmesine hazırlanmak için dişin çekilmesi gerekecektir.
- İmplant tedavisi yöntemlerinden en yaygın olanı cerrahi prosedürdür. Hastaya işlemin uygulanacağı bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi yapılır.
- İmplant hangi kemiğe yerleştirilecekse açığa çıkarmak için diş etine ufak bir kesik atılır. İmplant, diş kökü görevini üstleneceği için özel bir matkap kullanılarak diş oyulur.
- İmplant bu oyuğa yerleştirilerek vidalanır. Diş etinin kesilen bölgesiyle implantın üzeri örtülür ve diş eti dikilir. Böylece implantın kemikle bütünleşme aşaması başlamış olur.
- Bu bütünleşme döneminde eksik dişlerin yerine estetik amaçlı geçici protez yapılabilir. İyileşme süresi büyük ölçüde mevcut kemiğin yapısına bağlıdır. İmplantın kemikle bütünleşme süresi genellikle iki ila altı ay arasındadır. Bu süre zarfında implant kemiğe entegre olur.
- Bu süreç boyunca işlemin yapıldığı bölgeye herhangi bir kuvvet veya baskı uygulamaktan kaçınmak önemlidir .
- Ameliyat bölgesini kontrol etmek için takip randevuları enfeksiyon olmadığından ve bütünleşmenin gerçekleştiğinden emin olmak için yapılır.
- Çene kemiğinin iyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından, diş implantına bir vida aracılığıyla protez bir bileşen bağlanır. Bu bileşen “abutment” olarak adlandırılır. Parça implantı kişinin tacına bağlar. Abutmentin, yemek yerken yerinde kalması için sıkılması gerekir. Bazı durumlarda kemiğin büyüme-iyileşme süreci tamamlandıktan sonra tacın yapışacağı dayanağı (abutment) yerleştirmek için ek bir cerrahi prosedür gerekebilir.
- Diş implantının son aşaması tacın takılmasıdır. Tacın şeklinin ve ağza tam anlamıyla oturup oturmadığından emin olunmasının ardından yapay diş vidalanır ya da yapıştırılır.
- Ameliyattan sonra biraz rahatsızlık hissedilmesi doğaldır. Diş etlerinde morarma, diş etlerinde ve yüz çevresinde şişlik, hafif kanama ve implant bölgesinde biraz ağrı oluşabilir.
- Diş implantları, doğal dişler için periodontal (diş eti) hastalığına eşdeğer olan “peri-implantitis” adı verilen bir durum geliştirme riskine sahiptir. Bu, implantı çevreleyen diş eti ve kemiğin iltihaplanması anlamına gelir. Çevre dokuların iltihaplanması genellikle implant üzerindeki aşırı ısırma kuvvetlerinden veya bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır. Peri-implantitis, tedavi edilmezse implant kaybına neden olabilir.
- Diş implantı taktırdıktan sonra, bu durumdan kaçınmak için evde rutin bakım ve diş muayenehanesinde takip önemlidir.
Tac ve implant arasında nasıl bir bağlantı vardır?
Tac, implantın doğal dişler kadar sıkı çalışacak ve uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış diş kısmıdır. İmplant ise bağlantı parçasıdır. Doğal diş kökü gibi çeneye güvenli bir şekilde entegre olur ve kemik sağlığını iyileştiren güçlü bir bağ oluşturur.
Diş implantı işlemi ağrılı mıdır?
Dental implant prosedürü genellikle lokal anestezi altında yapılır ve bu nedenle işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Lokal anestezi etkisi geçtikten sonra, cerrahi prosedür sonrası oluşabilecek olan ağrı her vakaya göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte, genel olarak çoğu kişi diş çekimindekine benzer bir rahatsızlık hissedebilir. Diş implant işleminin ardından diş etinin şişmesini önlemek için operasyonun yapıldığı bölgeye buz torbası konur.
Ağrı şikayeti için diş hekimi önerisiyle genellikle ibuprofen ( Advil ) veya asetaminofen ( Tylenol ) gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Daha invaziv cerrahi prosedürlerde ise, daha güçlü ağrı kesici ilaçların kullanımını gerektirebilir.
Ağrı kesici ilaçların yanı sıra, işlem sonrası birkaç hafta boyunca bölgenin iyileşmesini desteklemek için antibiyotik reçeteleri ve ağız gargaraları gerekebilir.
Diş implant faydaları nelerdir?
Dental implantlar kemik yapısına entegre oldukları için çok stabildirler ve kişinin kendi doğal dişlerinin görünümüne ve hissine sahip olabilirler. İmplantlar çeneye implante edildiğinde, genel olarak iyi bir ağız sağlığı ve hijyeni sağlarlar zira tipik olarak diş kaybı yaşayan hastalarda meydana gelen daha fazla kemik kaybının oluşmasını engellerler. Bu durum genellikle diş eti hastalığını uzak tutmaya ve periodontal hastalık geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Diş implant işleminin bazı faydaları özetle şu şekildedir:
Estetik görünüm sağlar
Diş implantları doğal diş hissi yaratır. Bununla birlikte kemikle kaynaşacak şekilde tasarlandıklarından dayanıklı ve uzun ömürlü bir etkiye sahiptir. Nitekim diş implantları genellikle 20 yıl veya daha fazla dayanabilir.
Diş eti ve kemiği desteklediğinden daha doğal ve estetik bir sonuç verir. Dental implantlar, dişlerin kayabileceği endişesi olmadan akıcı konuşma sağlar. Ayrıca diğer mevcut dişlerle doğal ve kusursuz bir şekilde uyumludur.
Yemek yeme kolaylığı
Dental implantlar, doğal dişler gibi işlev görür. Nitekim yeme içmeyi kolaylaştırır. Ayrıca geleneksel takma dişlere, köprü ve protezlere göre daha iyi ısırma, çiğneme fonksiyonu sağlar. Diş implantı işleminin ardından dişler düzenli olarak fırçalamaya ve diş ipi kullanılmaya devam etmelidir. Yapay dişler, normal dişlerle aynı özeni ve bakımı gerektirir.
Ağız-diş sağlığı ve diğer diş prosedürlerinde işlevselliği
İmplantlar üzerlerine yerleştirilen doğal bir diş iskeleti görevi gören abutment/ dayanak ile, komşu dişe zarar vermeden yeni dişlere sahip olunmasını sağlar. İmplantlar yakındaki dişlerde çürük gelişme riskinin azalmasına, kayıp diş bölgesinde kemiğin daha iyi korunmasını sağlar. Dişlerdeki hassasiyet azalmasına neden olur. Bireysel implantlar ayrıca ağız hijyenini artırarak dişler arasında kolay erişim sağlar.
İmplantların diğer diş prosedürlerinde yardımcı olabileceği alanlar da mevcuttur. İmplantlar stabiliteleri nedeniyle çıkarılabilir bir protezi desteklemek ve daha güvenli ve rahat bir uyum sağlamak için kullanılabilir. Buna ek olarak, ortodontik prosedürler için dental mini implantlar, dişleri istenen konuma hareket ettirmeye yardımcı olmak için geçici ankraj cihazları (TAD) olarak işlev görebilir. Bu mini implantlar küçüktür ve geçici olarak kemiğe sabitlenirken diş hareketi için ankraja yardımcı olur. Daha sonra işlevleri yerine getirildikten sonra kaldırılırlar.
İmplant dişlerin temizlenmesi zor mudur?
Hayır. Diş ekibi, implantlara nasıl bakılacağı konusunda kişiyi ayrıntılı olarak bilgilendirilecektir. İmplantlara takılan dişlerin etrafını temizlemek, doğal dişleri temizlemekten daha zor değildir.
İmplant kemikle kaynaşmazsa ne olur?
Bu durum çok nadir şekilde meydana gelir. İmplant iyileşme sürecinde veya hemen sonrasında gevşerse kolayca çıkarılır ve çene normal şekilde iyileşir. Daha sonra o bölgeye başka bir implant yerleştirilebilir. Ya da diş hekimi başarılı olan implante edilmiş takma dişlere bir köprü yapabilir.
Dental implantın olası komplikasyonları nelerdir?
Diş implantları sonuçları genellikle başarılıdır. Diş implant işlemlerinin komplikasyon oluşturması çok nadirdir. Nadir görülebilen olası komplikasyonlar şunlardır:
- Enfeksiyon
- Çevredeki dişlerde veya kan damarlarında yaralanma-hasar
- Sinir hasarı
- Sinüs problemleri
- Ameliyat sonrası insizyonun açılması
- İmplantın diş eti çizgisinin üzerinde maruz kalması
Diş implantı işleminin ardından neler yenebilir?
Diş implantı cerrahi prosedürünün ardından bir süre çok soğuk veya sıcak, çiğnenebilir, sert veya baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Önerilebilecek bazı seçenekler şunlardır:
- Elma püresi
- Yoğurt
- Yulaf ezmesi
- Ilık çorba
Diş implantı işleminin fiyatı ne kadardır?
Diş implantı işlemi fiyatlarını öğrenmek, operasyonun süreci hakkında detaylı bilgi edinmek için bilgi form doldurabilir, ücretsiz randevu alabilirsiniz.